De industriele lamp

2 min gelezen
industriële lamp

Lees hier wat je met verlichting kan doen. In veel woningen en bedrijven heeft alles aandacht gekregen, en juist de verlichting waar je sfeer mee kan scheppen, lijkt dat dan vergeten. Verlichting wordt teveel van de buitenkant bekeken, en niet wat het moet doen. Dus voordat je die industriële lamp gaat toevoegen aan je interieur, lees over de opzet van sfeer scheppen met verlichting.

industriële lamp

Afbeeldingen zeggen veel

Als je online de industriële inrichting bekijkt, dan is de foto in die showroom in feite op de dag gemaakt. Er zijn weinig foto’s te vinden dat al het licht van buitenaf er niet is, en de verlichting die bij het interieur hoort het werk moet doen. Anderzijds, vandaar de titel afbeeldingen zeggen veel, als je de raamdecoratie gaat bekijken doen ze juist heel veel met licht. Dan creëren ze licht achter die jaloezieën of lamellen zodat het speels is. Licht moet het dus speels maken, en sfeerverlichting gaat verder dan die staande lamp die op het plafond schijnt. De binnenhuis architecten die de opstelling maken voor een foto weten het wel, maar doen het niet.

Laat licht van onder- en bovenaf komen

In de geschiedenis hadden ze best goed door hoe verlichting in een woning moest werken. Een spotje van het plafond op een schilderij, en het voetlicht een strijklicht over de vloer. Het licht kwam dan van boven- en onderaf, en nadat de dimmer was uitgevonden kon je ermee spelen. Het is dus een totaal ander verhaal dan tijdens daglicht die industriele lamp bekijken, en dan afwachten wat het doet tijdens duisternis. Het advies is dan ook om het bekijken van verlichting om te draaien. Dus die afbeeldingen van lampen links laten liggen, eerst kijken wat het moet doen, en die goede lamp tref je dan wel ergens aan. Hetzelfde geldt met wat voor licht er van die lamp moet komen. Al van oudsher waren er lampen die wit daglicht gaven, of juist warme sfeerverlichting, en dit is door de jaren alleen maar beter geworden. Bekijk verlichting dus met een andere blik.