Waarom een bouwkundige keuring laten doen bij het kopen van een huis?
2 min gelezenJe hebt een waanzinnig huis gezien op Funda en kan niet wachten op de bezichtiging. De foto’s zien er geweldig uit en dit kan ‘m zomaar eens zijn; jouw nieuwe thuis. Eenmaal daar ben je nog steeds in de gloria. Totdat je tijdens het tweede rondje nog eens goed kijkt en ziet dat de kozijnen misschien aan vervanging toe zijn en die vochtplek op keukenplafond zag je ook nog niet eerder.
Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die op een of ander moment een huis kopen, geen bouwkundige keuring in de voorbereidingen hadden. Of men weet niet van het bestaan hiervan of men twijfelt als het wel nuttig is. Of misschien wil men gewoon het geld er misschien niet voor uitgeven.
Het verschil tussen meldplicht en onderzoek plicht
De verkopende partij heeft meldplicht, dat wil zeggen dat zij moeten laten weten of het huis gebreken heeft en wat deze zijn. Overduidelijke gebreken die de potentiële koper zelf ook kan zien hoeven niet apart genoemd te worden.
De koper, aan de andere kant, heeft onderzoek plicht. Als jij tijdens een bezichtiging onraad ruikt, is het jouw taak om verder onderzoek te doen of hulp in te schakelen. Je wil jezelf te allen tijde behoeden voor een miskoop.
Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je zelf op kan letten tijdens een bezichtiging. Hieronder een aantal punten waar je tijdens jouw onderzoek op kan letten:
- Lekkages Vraag aan de verkopende partij of er in het verleden lekkages zijn geweest;
- Schilderwerk Bekijk zowel binnen als buiten wat de staat van het schilderwerk is;
- Kozijnen Is er alleen een lik verf nodig of is er sprake van houtrot;
- Vochtplekken Check muren, plafonds en de vloer voor scheuren of vochtplekken;
- Tocht Kijk of alle deuren en ramen goed sluiten;
- Cv-ketel Kijk naar de staat van de cv-ketel (leeftijd, recent onderhoud, etc.).
Wil je wel graag een bod doen, maar ben je nog niet 100% zeker van de staat van het huis? Vraag dan een bouwtechnische keuring aan.