Laadpaal thuis plaatsen? Let op deze zaken!
3 min gelezenDe maandelijkse en torenhoge rekening van de openbare laadpalen komen je neus uit en je vindt het dus hoog tijd worden om een laadpaal thuis te installeren. Een verstandige keuze, want je kunt een hoop geld hiermee besparen! Je kunt zelfs nog meer besparen als je bijvoorbeeld zelf energie opwekt door middel van zonnepanelen. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je thuis een laadpaal installeert of laat installeren. En in onze blog vertellen we welke zaken dat zijn!
Voorkom onrechtmatig gebruik van de laadpaal thuis
Je wilt natuurlijk voorkomen dat de buren hun EV op jouw terrein opladen. Allereerst is het een inbreuk op je privacy, maar je draait ook op voor de brandstofkosten van jouw buren. Daarom is het belangrijk om de laadpaal thuis goed af te schermen of te beveiligen. Afschermen is een vrij ingrijpende methode om onrechtmatig gebruik te voorkomen en je hebt bijvoorbeeld ook vergunningen nodig om jouw eigen terrein af te schermen met een deur of een hek. Je kunt ook een laadpaal kiezen die je met een pasje of met een app moet ontgrendelen.
Een- of driefasige aansluiting?
Oudere woningen hebben vrijwel altijd een eenfasige aansluiting terwijl de laadpalen in de regel een driefasige aansluiting nodig hebben. Wanneer je een laadpaal uitzoekt is het dus belangrijk om dit te controleren. Er zijn immers ook laadpalen voor eenfasige aansluitingen verkrijgbaar en je zou er ook voor kunnen kiezen om de eenfasige aansluiting naar een driefasige aansluiting te laten omzetten. Hier heb je de netbeheerder voor nodig en hier zijn ook kosten mee gemoeid. Terwijl er ook een wachtlijst is voor het aanpassen van de aansluiting.
Met een laadpaal thuis heb je meer controle
Een laadpaal thuis zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je energiekosten en zeker wanneer de laadpaal meerdere functies heeft. Een slimme laadpaal met een bijbehorende app is een goede keuze wanneer je meer inzicht wilt in het energieverbruik en bijvoorbeeld tijdschema’s wilt instellen. Zo kun je de laadpaal alleen zijn werk laten doen op de momenten dat de elektriciteit het goedkoopst is. Een leuke bijkomstigheid is dat je ook de beveiliging hebt gedekt, want deze laadpalen kun je met dezelfde app vergrendelen en ontgrendelen.
De juiste kabel en stekkers
Er zijn verschillende soorten laadpalen en wallboxes verkrijgbaar en waar je ook goed op moet letten is dat de laadpaal wel met de juiste lengte kabel en de juiste stekkers wordt geleverd. Dit is niet universeel! Je kunt het beste de handleiding van de elektrische auto raadplegen voordat je de zoektocht naar een geschikte laadpaal start. Zo weet je zeker dat je een laadpaal met de juiste kabel en stekkers ontvangt. En het kan ook zeker geen kwaad om naar de lengte van de meegeleverde kabels te kijken. Zeker wanneer de afstand tussen de parkeerplaats en de laadpaal iets groter is. Dus pak even een rolmaat en meet de afstand op. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan bij de installatie van een laadpaal thuis.